Ingrediensskolan

I ingrediensskolan får du lära dig om några av de ingredienser vi använder oss av i våra produkter. Har du funderingar kring någon ingrediens vi inte har tagit upp är du välkommen att kontakta oss.

Alla våra produkter är fria från mineraloljor/petrokemiska råvaror.

Alla våra produkter (förutom Tan Oil*) innehåller eteriska oljor och är på så vis doftsatta på ett naturligt sätt.
De eteriska oljorna har dessutom genuina egenskaper som gör produkterna så bra som de är. Eteriska oljor är dock känsliga för solljus och värme och deras egenskaper kan förstöras av dessa två parametrar. Produkterna bör därför placeras där de inte utsätts för direkt solljus. Även syre gör att de eteriska oljornas verkan minskar – det är av den anledningen våra produkter har kort hållbarhet.
Riktigt bra oljor är en färskvara och bör hanteras därefter.

*Att Tan Oil inte innehåller eteriska oljor beror på att den ska kunna användas i sol och klara av att stå framme i solljus och värme.

Jojoba
Retinol
Myrra
Lavendel
Squalane
Sheasmör
Arganolja
Ricinolja
Kokosolja
Gurkörtolja

Kallpressad Jojobaolja

JojobaJojobaoljan är vårt första val när det gäller basoljor och den finns i nästan alla våra produkter. Oljan framställs ur en amerikansk ökenväxt och har använts länge i Mexiko och södra Kalifornien till skydd mot väder och vind. Den innehåller naturligt UV-skydd (solskydd nr 4). Tecken tyder på att jojobaolja passerar en del barriärer och går in i huden på ett sätt som inga andra oljor lyckas med, vilket gör att den kan hjälpa andra verksamma ämnen på traven. Oljan är mjukgörande och skyddande och har en viss
reglerande effekt på bakterier. Oljan är mycket dryg och är utmärkt på psoriasis och eksem.

INCI namn: Simmondsia Chinensis Seed Oil

Finns i: Body Oil, Eye Lash SerumHair MasqueNail Drops, Tan Oil, Trutvalla cerat & Trutvalla Läppglans

Tillbaka upp

Retinol är en mycket effektiv och mångsidig ingrediens, framför allt eftersom dess molekyler är extremt små. Detta gör att ingrediensen enkelt kan penetrera huden och gå djupt ner dit den gör mest nytta. Retinolprodukter kan hjälpa till att synligt minimera fina linjer och rynkor, stärka upp hudens fasthet och förbättra utseendet av en ojämn hudton. Denna multi-tasker kan även hämma bildandet av acnebakterien, reglera talgproduktionen och förhindra att porerna blir igentäppta med gamla hudceller. Därav verkar retinol både förebyggande och behandlande på acne. Retinol fungerar också som en kraftfull antioxidant, som hjälper huden att hålla sig stark och skyddad mot fria radikaler.

Finns i: Face Oil+

Tillbaka upp

Myrra

MyrraHartsen ur myrraträdet är ett urgammalt läkemedel och ett av de äldsta kända parfymämnena. Myrra är svamphämmande och starkt antiseptisk, vilket gör den mycket effektiv mot nagelsvamp. Myrra är dessutom läkande och lindrande och fungerar bra för känslig och irriterad hud. Myrran ger ifrån sig en frisk, torr, varm och kådig kryddoft. Koncentrerad myrra kan missfärga naglar, men vi använder oss av precis de rätta förhållandena i Nail Drops för att detta inte ska ske.

Från 2016 tillverkar vi vår egna koncentrerade Myrrha Booster, vi importerar Myrrha harts bitar från Afrika, där träden växer fritt och utan bekämpningsmedel.
På plats i Alingsås lägger vi bitarna i ett naturligt lösningsmedel som är utvunnet ut majs, sockerbeta eller oliver, detta beroende på säsong. Denna process till den färdiga Myrrha Booster kan vara ute hos din salong/butik tar 60 dagar.
Det är en lång, men värdefull väntan. Den färdiga Myrrha Booster har du sedan som en given produkt i ditt hemma apotek.

INCI namn: Onymyrrhe

Finns i Eye Lash Serum, Hair Masque, Nail Drops,

Tillbaka upp

Lavendel

LavendelLavendel är en mycket mångsidig olja som gör nytta i nästan alla sammanhang. Lavendeloljan är antiseptisk, sårläkande och inflammationshämmande; den hjälper huden att läka utan ärrbildning. Den balanserar dessutom talgproduktionen och stimulerar tillväxten av nya hudceller, vilket gör den bra för gravidmagar. Oljan har en
uppmjukande och lugnande effekt som gör den användbar på utslag och eksem. Dess egenskaper gör att den också lämpar sig för bristningar, insektsbett, brännskador och solsveda.

INCI namn: Lavandula Angustifolia Seed Oil

Finns i: Hair Masque, Eye Lash Serum & Nail Drops

Tillbaka upp

 Squalane, från olivolja

Squalene

Ett mycket stabilt oljelösligt ämne framställt av olivolja. Squalane ger huden en silkig yta, verkar fuktighetsbevarande och uppmjukande. Ökar utspridningsförmågan på huden- känns inte kladdig. Liknar hudens sebum och kan spela en stor roll för att man ska uppnå en hälsosam hud och hindra förstörelse från fria radikaler. Passar bra i antiage-produkter, fuktighetscremer och produkter för känslig och after-sun-produkter.

INCI namn: Squalane

Finns i: Face Oil+

Tillbaka upp

 Sheasmör

Sheasmör är en populär produkt att använda i hudvårdsprodukter. I rumstemperatur är smöret fast i konsistensen, men så fort det kommer på huden smälter det. Den fasta konsistensen gör att sheasmör passar utmärkt att använda som konsistensgivare i olika produkter och används flitigt för att göra salvor och krämer tjockare i konsistensen.

I Afrika har sheasmöret använts i flera tusen år, bland annat i matlagning och som lampolja, men också som hudvård, och det sägs att både Cleopatra och den egyptiska drottningen Nefertiti använde sheasmör som skönhetsprodukt.

Vad är det då som gör att sheasmör blivit en så uppskattad skönhetsprodukt? Smöret består till största delen av oljesyra, stearinsyra och linolsyra och innehåller som tidigare nämnt flera vitaminer och antioxidanter, bland annat vitamin A, vitamin E, flavonoider och fenoler. Antioxidanterna kan hjälpa till att skydda kroppens celler mot fria radikaler och sheasmör kan även hjälpa till att skydda mot UV-strålning från solen. Sheasmör anses vara ett naturligt solskydd, men hur väl det skyddar kan variera och därför bör man för säkerhets skull alltid använda en solkräm med hög solskyddsfaktor.

Innehållet av vitamin A och vitamin E medför även att sheasmör kan ha anti-aging-effekter för huden. Detta beror på att produktionen av kollagen stimuleras, samtidigt som huden får mycket näring och fukt, en kombination som kan hjälpa till att motverka uppkomsten av fina linjer och rynkor. Dessutom kan sheasmöret enkelt tränga in i huden, vilket gör det till en ypperlig produkt att använda om man har torr hud.
Denna info kommer från: Svensk Hälsokost

Sheaträdet är ett städsegrönt träd, som växer viltoch blir ca 20 meter högt. Det bär frukt efter 8-12 år, och kan därefter producera frukt i över 200 år! Inte förrän efter 40 år, uppnår trädet sin fulla fruktpotential. Ett bra träd kan ge upp till 80 kg nötter per år. Sheaträdet blommar i januari/ februari. Frukten mognar mellan maj och augusti.

Sheasmör bra för:

De flesta människor tål sheasmör/sheasmörsoljan mycket bra. Genom sin fettsyresammansättning, skyddar smöret/oljan huden mot irritationer som uppkommit av till exempel kemikalier. Smöret är givetvis fetare än oljan, och kan användas som det är på huden. Smöret liksom oljan har fantastiska, mjukgörande egenskaper och kan användas på torra kroppsdelar, hudsprickor och alla typer av hudbristningar. Huden blir underbar t mjuk och smidig. Oljan är även bra för behandling av torr t hår och känslig hårbotten. I Frankrike, säljer man rent sheasmör under namnet karitésmör, för användning direkt på huden. Oljan och smöret är även bra att prova vid stukningar, muskelvärk och reumatism.

Finns i: Body Oil 

Tillbaka upp

Kallpressad Arganolja

ArganoljaArganolja kommer från nötterna från arganträden som
enbart växer i sydvästra Marocko. Oljan är rik på E-vitamin, essentiella fettsyror och antioxidanter, vilket bromsar upp ålderstecken i huden. Den är tunn med liten molekylstruktur och tränger snabbt in i hud, hår och naglar. Arganolja är en omtalad hårolja som används för att vårda och stärka håret. Den skyddar dessutom mot det slitage som uppkommer vid värmestyling.

INCI namn: Argana Spinosa

Finns i: Eye Lash Serum, Face Oil, Hair Masque

Tillbaka upp

Ricinolja

Ricinolja är en vegetabilisk olja som på ett naturligt sätt stimulerar hårsäckarna till bättre hårväxt. Oljan innehåller många av de näringsämnen som håret behöver för att kunna bli långt, fylligt och glansigt.
Den hjälper även till att göra skadat hår mjukare och friskare.
INCI namn: Ricinus Communis

Finns i: Eye Lash Serum, Hair Masque & Trutvalla Läppglans

Tillbaka upp

Kallpressad kokos

Ger en mycket fet, kladdig och len känsla på huden och stannar kvar där; det tar flera timmar för fettet att absorberas. Ger lite pärlemorlyster.
Tas upp mycket långsamt av huden, därför bra i massage – händerna glider bra. Kan ingå med 5-20 % i en massageolja, och ensamt eller ihop smält med kakaosmör till en fast massagekaka.

Kokosolja har en förmåga att trimma upp pigmenteringen tillsammans med solens strålar.

Vi använder i dagens läge kokosolja i Tan Oil.

Fettet stelnar när temperaturen sjunker under +18grader, men smälter åter till flytande form vid normal rumstemperatur.

INCI namn: Cocos Nucifera

Finns i: Tan Oil

Tillbaka upp

Kallpressad gurkörtolja

Innehåller minst 20% av värdefullt GLA! En torr, mild olja som utvinns av blommans frön. Bästa GLA-källan!!! Tas lätt upp av huden och påverkar huden på djupet så att den kan hålla sig frisk och inte åldras i förtid. Bra vid alla slags hudproblem.

Gurkörtsolja eko har matkvalitet – kan med fördel ätas vid brist på essentiella fettsyror.
Gurkörten har sitt ursprung i mellanöstern, men odlas numera även i svenska trädgårdar för sina vackra, stjärnformade blommor.
Blommorna är ätbara och vackra att dekorera olika maträtter med. När blomman vissnat och kronbladen fallit till marken,
utvecklas små frön. Ur dessa tar man oljan.

Det finns inte någon annan vegetabilisk olja som har denna mängd av GLA. Man hittar även GLA i nattljusolja (ca 10%), svartvinbärsolja (6%) och hampfröolja (2,5%). GLA är en omega 6- fettsyra, som vår kropp vanligtvis kan ombilda med hjälp av enzymer från linolsyra, och vidare i två steg till prostaglandiner. Vid olika funktionsstörningar i kroppen, sägs det att kroppen får svårt att omvandla linolsyran. Till följd av detta, kan kroppen få brist på prostaglandiner. Sådan brist inverkar också negativt på huden med följande symptom: torr hud, acne, allergiska hud-reaktioner, hud-ödem, nagelproblem, hudinfektioner samt olika typer av eksem och hudsjukdomar. Huden förlorar sin smidighet, åldras snabbare och får svårare att tåla solljus och läka småsår.

Finns i: Face Oil, Face Oil+ 

Tillbaka upp